Naše produkty

Květový med
950 g / 220 Kč
Květové medy pocházejí z nektaru rostlin. Oproti medovicovým medům obsahují více vitamínů, jsou bohatší na pylová zrna, aminokyseliny a vitamíny. Jsou lehce stravitelné. Dodávají organismu energii po fyzickém i psychickém vyčerpání.
Květový med je pokaždé trochu jiný. Jeho chuť se liší podle místa snůšky. Když se po ochutnání tohoto medu zamyslíte, možná pod typicky sladkou chutí rozeznáte jablka nebo třešně.
Květové medy poměrně rychle krystalizují, přičemž krystalizace je známkou kvality a není na závadu. Více informací o krystalizaci naleznete zde.
Květový med je vhodný na slazení nápojů, kaší, moučníků a dalších pokrmů, dokonce i do marinád nebo zálivek na salát. Med je cca o 25% sladší než cukr.
Medu jsou připisovány léčivé vlastnosti po tisíciletí, což je doloženo např. v písemných dokladech již ze staré Číny. Součástí výjimečné skladby medu, která ovlivňuje jeho pozitivní působení na lidský organismus, jsou některé enzymy spoluvytvářející biologickou aktivitu medu.
Enzymy částečně nepocházející pouze ze snůšky, ale především však z hltanových žláz včel. Tyto chemicky složité látky působí v medu jako katalyzátory biochemických procesů, např. rozkládání vyšších sacharidových látek na jednodušší.
V menších, proměnlivých množstvích, lze v medu identifikovat některé vitamíny z řady B, dále vitamíny A, C, D, biotin, K, E a kyselinu pantotenovou. Podobně je to se skladbou minerálních látek, organických kyselin a dalších látek, zastoupených v medu v širokém spektru, byť v relativně nízkých koncentracích. Nízký obsah zmíněných látek však nijak nesnižuje dietetický význam medu, neboť podstatná je jeho komplexnost složení této čistě přírodní potraviny.
Dnešní přístroje v medu identifikují více než tisícovku různých látek. Převážně jsou rostlinného původu, z části jsou to substance přeměněné ve vnitřním ústrojí včely. Některé z těchto látek známe „důvěrně“, jiné částečně a mnohé doposud vůbec.
Barva: | Světle žlutá, jantarová |
---|---|
Hmotnost: | 950 g |
Trvanlivost: | 2 roky |
Skladování: | při teplotě do 25 °C v suchu a nevystavovat přímému slunečnímu záření |
Lokalita: | Chrudimsko (oblast Podhůří Vysočiny) |
Certifikace: | Med jak má být |