Pastový med květový

950 g / 170 Kč

Včelaři si jsou vědomi, že českým konzumentům brzká krystalizace nektarových medů vadí. Proto, aby předešli klasickému a přirozenému tuhnutí medu, upravují ho tzv. pastováním. Je to velmi šetrné ošetření medu.

Technologie pastování se provádí následovně: v počátku krystalizace včelař med denně několik dnů po sobě šetrně mechanicky promíchává až do doby, kdy produkt získá konzistenci pasty. Med sice pomalu krystalizuje, ale krystalky jsou velmi malé.

Krémovité konzistence je dosaženo tím, že se zabrání tvorbě velkých navzájem spojených krystalů medu…krystalky jsou jemné, nespojené. Pastovaný med má stejnoměrnou konzistenci, je téměř bílý, nebo mírně nažloutlý. Díky tomu si uchovává vláčnost.

Pastový med se komfortně odebírá ze sklenice, nestéká z krajíce chleba a svou krémovitou konzistenci neztrácí ani v krutých mrazech. O tom se mimochodem přesvědčili i čeští polárníci.

Med při mechanické úpravě není poškozený jako v případě tepelných úprav za vyšších teplot. Pastové medy získávají u zákazníků stále větší oblibu a pro včelaře je to cesta jak zatraktivnit vysoce kvalitní světlé, květové medy. Pravlastí pastového medu jsou USA a Kanada, kde je právě tento med spotřebiteli nejvíce žádán.

Barva: Bílá nebo mírně nažloutlá
Hmotnost: 950 g
Trvanlivost: 2 roky
Skladování: při teplotě do 25 °C v suchu a nevystavovat přímému slunečnímu záření
Lokalita: Chrudimsko (oblast Podhůří Vysočiny)

Mám zájem o pastový med